+420 607 055 572
cz en
Blog dacom.cz
Blog
<< zpět do kategorie Název dalšího zajímavého článku >>

K čemu je dobrý koenzym Q10?

Býváte často unaveni? Právě to může být důsledek nedostatku koenzymu, který s přibývajícím věkem ubývá. Z toho důvodu se doporučuje každému od 30 let tento doplněk stravy užívat, neboť jeho nedostatek způsobuje řadu chronických onemocnění. V dnešním článku vám představíme tento lék japonské medicíny a řekneme si o něm vše potřebné a hlavně i důvod, proč je pro náš organismus nepostradatelný.

Co to je koenzym Q10?

Koenzym je jakýsi startér, který potřebují enzymy pro svoji aktivitu. Je tedy nezbytný pro zdravé fungování lidského organismu. Strukturou ubichinonů ho můžeme přirovnat k vitamínům E a K, kde se kromě jejich struktury podobá také i funkcím.

Q10 je označení pro sytě žlutou látku, která je bez chuti a zápachu. Každý člověk ji má v těle, ale čím starší jsme, tím více ubývá jeho koncentrace. Tento fakt má vliv na všechny naše energeticky náročné orgány (ledviny, játra, srdce a plíce), a proto by se jeho množství nemělo podceňovat. Britský vědec Peter Mitchell získal v roce 1978 Nobelovu cenu za to, že objevil význam této jedinečné sloučeniny.

Kde se vyskytuje?

Ubichinony tvoří vesměs všechny živé buňky, avšak lidské tělo vytváří ubichinon 50, což je náš zmiňovaný Q10 koenzym neboli CoQ10. Krom toho, že tento enzym si vyrábí naše tělo samo, můžeme jej také získat i z potravin.

Koenzym Q10 v potravinách

Jak už jsme zmiňovali, můžete jej získat také konzumací některých druhů potravin. Na jaké jídla se tedy zaměřit, pokud budete chtít své tělo tímto, dá se říct vitamínem, zásobit? Nejvíce se ho nachází v kukuřici, mase (hovězím, drůbežím a vepřovém), rybách (sardinkách a makrelách), brokolici, špenátu nebo také v řepkovém či sezamovém oleji.

Jak vidíte, koenzym najdete v mnoha potravinách, ale bohužel je nutné konstatovat, že vlivem technologických úprav jídel si v obchodě koupíte maso nebo zeleninu již bez značného procenta tohoto „vitamínu“. Tady vzniká otázka, jestli se opravdu nevyplatí mít svoji vlastí farmu, kde si budete pěstovat a chovat dobytek pod svým dohledem, bez chemických úprav apod. Dnešní doba je takto stavěna a je smutné, že se jídlo zpracovává hlavně na kvantitu a trvanlivost a ne na jeho kvalitu. Pokud tedy nejste farmář, který je obklopen dobrotami z vlastní zahrádky, je třeba tento koenzym získat odjinud, jako jsou například dostupné doplňky stravy.

 

v naší nabídce najdete Koenzym Q10 - balení 60ti tablet za 132 Kč.

 

Koenzym Q10 pro zdravé a silné klouby

Jak dávkovat?

Dostačující dávka koenzymu se dá získat běžnou konzumací zmiňovaných potravin, avšak někteří lidé potřebují větší množství. Tento fakt se týká hlavně sportovců, těžce pracujících, vegetariánů, kojících žen a lidí, kteří jsou často ve stresu nebo trpí srdečními chorobami. Výjimkou nejsou ani ti, kteří mají poškozená játra a vysoký krevní tlak. Zapomenout nesmíme ani na starší lidi, protože ve věku kolem 40 – 50 let začíná tvorba koenzymu v těle klesat a s tím je zapotřebí počítat a nejlépe tomu předcházet vhodnou variantou.

Nejlepší je vnitřní užívání, protože Q10 si sám najde oblast ve vašem těle, ve které bude nejprospěšnější. A co se týká samotného dávkování? Jestliže se rozhodnete užívat doplněk stravy s obsahem těchto enzymů, rozhodně bude mít na svém obalu doporučené dávkování, dle kterého byste se měli řídit. Pokud se rozhodnete pro přírodní koenzym Q10, který získáte z potravin, není pro vás žádné omezení. Nejde se jím totiž předávkovat a v žádném případě není ani návykový. Avšak v České republice je stanovena maximální denní dávka na 60 mg a u lidí s Parkinsonovou nemocí i přes 1 g. Doporučená denní dávka se však pohybuje okolo 30 mg za den. Ale jak už jsme psali, ani větší množství vám nijak neublíží, protože tělo si vezme jen tolik, kolik bude potřebovat.

Jaké pozitivní účinky má na náš organismus?

  • Vliv na pleť – je dokázané, že kosmetické přípravky, které v sobě skrývají koenzym Q10 výrazně omlazují pleť, protože redukují vrásky, podporují její přirozenou regeneraci a navíc zlepšují pružnost pokožky. Celkově zabraňuje předčasnému stárnutí.
  • Budete mít více energie – tato sloučenina je doslova továrnou na výrobu energie, kterou dodává do energeticky náročných orgánů v našem těle a pomáhá jim tak v jejich správné činnosti.
  • Předchází a zastavuje krvácení dásní – pokud trpíte paradontózou, může to znamenat právě nedostatek tohoto „vitamínu“.
  • Posiluje imunitní systém.
  • Má antioxidační účinky.
  • Chrání srdce před srdečními a cévními poruchami.
  • Snižuje cholesterol a předchází cukrovce.

Je vědecky dokázáno, že i mírný nedostatek koenzymu může způsobit onemocnění, která je lepší předcházet. Z toho důvodu nic rozhodně nepodceňujte a od dovršení svého 30. roku, raději vyhledávejte potraviny nebo doplňky stravy, které vám pomohou s udržením správného množství této výjimečné sloučeniny ve vašem těle.




Poslat známému >>
Název dalšího zajímavého článku >>